Юриспруденция

Участь у цивільному процесі спеціаліста і експерта - вопрос №1788546

Вопрос задан анонимно январь 5, 2016 г.

  • Всего ответов: 1

  • Friedrich  - аватарка

    Friedrich

    4-й в

    Здравствуйте! 1. При розгляді цивільних справ суду нерідко доводиться досліджувати факти, для встановлення яких необхідні спеціальні знання у галузі науки, техніки, мистецтва та інших сферах діяльності. В цих випадках закон надає суду право залучати до участі в процесі експертів або спеціалістів (ст. 96. 99 ЦПК).

    ЦПК не розкриває поняття «спеціальні пізнання», а також не встановлює, за якими конкретно справах повинна бути призначена судова експертиза. Лише в деяких випадках закон передбачає обов'язок призначення експертизи. Наприклад, по справі про визнання громадянина недієздатним внаслідок душевної хвороби або недоумства суд зобов'язаний призначити судово-психіатричну експертизу (ст. 374 ЦПК).

    2. На відміну від англо-саксонської правової системи, континентальне право, до якого належить і цивільне процесуальне право Білорусі, не розглядає експерта ні як кваліфікованого свідка, ні як помічника судді, покликаного компенсувати брак знань судді при розгляді деяких справ.

    Експерт — це особа, що володіє спеціальними знаннями в галузі науки, техніки, мистецтва або інших сферах діяльності, яке залучається судом до участі у справі для дачі висновку по поставленим судом питань.

    Висновок експерта є самостійним засобом доказування в цивільному процесі.

    Експертом може бути тільки громадянин, але не юридична особа. Не є тому експертами різні наукові та спеціальні установи (інститути, лабораторії, бюро тощо). яким може бути доручено проведення експертизи. У зазначених випадках експерти призначаються керівником відповідної установи з числа його працівників.

    Експерт у цивільному процесі, на відміну від свідка, замінимо.

    Експерт як учасник цивільного судочинства володіє процесуальними правами і обов'язками.

    Експерт має право знайомитися з матеріалами справи в межах, необхідних для дачі висновку. Він має право брати участь у судовому розгляді справи (зокрема, з дозволу суду задавати питання учасникам процесу, брати участь в огляді письмових, речових доказів тощо). бути присутнім при провадженні окремих процесуальних дій, а також просити суд про надання йому додаткових матеріалів, необхідних для дачі висновку.

    За особою, вызнанным в суд в якості експерта, зберігається середній заробіток за місцем його роботи. Експерт має право на відшкодування понесених у зв'язку з явкою в суд витрат на проїзд та наймання житлового приміщення, йому виплачуються також добові. Крім того, експерт має право на отримання винагороди за проведення експертизи.

    Відповідно сост. 98 ЦПК експерт зобов'язаний з'явитися за викликом суду й дати письмовий висновок з питань, поставлених йому на дозвіл. Якщо представлені експерту матеріали недостатні або поставлене питання виходить за межі його спеціальних пізнань, експерт повідомляє суду про неможливість дати висновок.

    За відмову або ухилення від дачі висновку, а також за дачу завідомо неправдивого висновку експерт несе відповідальність, передбачену ст. 401 та 402 Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

    3. Спеціаліст — це особа, що володіє спеціальними знаннями в галузі науки, техніки, мистецтва або інших сферах діяльності, яке залучається судом до участі у справі для отримання певних відомостей з тієї чи іншої галузі спеціальних знань.

    У цивільному процесі суд може залучити спеціаліста при вчиненні наступних процесуальних дій: огляд речових доказів (ст. 205 ЦПК), огляд на місці (ст. 207 ЦПК), судовий експеримент (ст. 215 ЦПК), оцінка арештованого майна (ст. 506 ЦПК) та ін.

    Права фахівця передбачені ст. 100 ЦПК. Він має право знати мету свого виклику до суду. може задавати питання учасникам процесу, отримувати необхідну інформацію іншими способами. Спеціаліст має право на отримання винагороди за виконану роботу та на відшкодування витрат, пов'язаних з явкою до суду.

    Керівник юридичної особи, де працює фахівець, повинен забезпечити йому можливість з'явитися в суд для виконання свого обов'язку.

    Статтею 101 ЦПК фахівця покладені певні обов'язки. Зокрема, він зобов'язаний з'явитися за викликом суду і брати участь у проведенні окремих процесуальних дій і судовому розгляді. Спеціаліст зобов'язаний також давати пояснення з питань, що потребують спеціальних знань. На вимогу суду фахівець дає ці пояснення в письмовому вигляді.

    Особа, залучена в процесі в якості спеціаліста, зобов'язана відмовитися від участі в справі, якщо він не володіє необхідними спеціальними знаннями.

    Ухвалою суду фахівець в подальшому може бути призначений експертом.

    январь 5, 2016 г.

Похожие вопросы

отменят ли льготы ветерана труда работающим пенсионерам?

Вопрос задан анонимно январь 1, 2016 г.

Юриспруденция